Vad är factoring?

Factoring är en typ av tjänst som ofta erbjuds av finansbolag eller banker. Denna tjänst innebär att ett företag väljer att sälja eller belåna sina fakturor hos finansbolag eller bank. Sälj dina fakturor och få betalt av factoringbolaget direkt med andra ord.

Factoringbranschen växer snabbt och har på senare år blivit väldigt stor genom eftersom dem erbjuder så många företag nya sätt att finansiera sitt rörelsekapital på. Innan var det nämligen för det mesta enbart små företag som använde sig av branschens olika tjänster. Idag så har även många av de stora företagen börjat använda sig av de olika tjänsterna som finns för att förbättra sin likviditet.

Fakturaköp är en sorts factoring där några eller alla fakturor i ett företag överlåts till ett finansbolag. Efter överlåtandet få företaget nästan hela summan av fakturan direkt. Denna tjänst brukar väldigt ofta användas av stora bolag för att öka deras rörelsekapital. En annan form av fakturaköp är factoring med regress. Denna form av fakturaköp innebär att företaget köper tillbaka en faktura som inte blivit betalad och då även behåller kreditrisken. Factoring utan regress är en annan form av fakturaköp som innebär att risken hamnar på finansbolaget som det skulle vara så att fakturan inte betalas.

Detta inlägg är publicerat i Företagande. Bokmärk permalänk.  Stängt för kommentarer, men du kan lämna trackback:Trackback URL.