Olika lån när man behöver pengar

Om man behöver låna pengar är det bra att veta vilka typer av lån det finns och vad det finns för olika långivare. Behöver man bara låna mindre summor pengar under kortare tid är det kanske främst till vänner och anhöriga man vänder sig, då handlar det oftast om belopp på några hundra kronor under några dagar om man inte vill göra sig ovän med dem. Vill man låna mer än så, och under en längre tidsperiod, är det nog bättre att vända sig någon annanstans.

Typer av lån

När det gäller lån skiljer man på lån till fast egendom och på konsumtionslån. Innan du hastar iväg till första bästa långivare rekommenderar vi att du först jämför dem på webbplatser som Creddit.se.

Lån till fast egendom

Bolån, eller hypotekslån, innebär att långivaren lånar ut pengar med bostaden som säkerhet, eller pant som det kallas. Eftersom långivaren har bostaden som säkerhet är risken för långivaren mindre än för andra typer av lån och villkoren för låntagare är oftast bättre, det vill säga räntan på dessa lån är ofta ganska låg och återbetalningstiden är lång. Alla svenska banker och ett antal bolåneinstitut erbjuder denna typ av lån som dock bara är till för att låna pengar för köp av bostad. Behöver man låna pengar till något annat är det konsumtionslån som gäller.

Konsumtionslån

Konsumtionslån, eller blancolån, är lån utan säkerhet där låntagaren själv kan bestämma vad pengarna skall användas till. Eftersom långivaren, till skillnad mot hypotekslån, inte har pant i en fastighet som säkerhet för lånet är det låntagarens bedömda kreditvärdighet som dikterar villkoren för lånen. Om låntagaren bedöms ha god kreditvärdighet sätts räntan lägre än om låntagaren bedöms ha låg kreditvärdighet. Kreditvärdigheten avgörs genom en kreditvärdering där bland annat låntagarens inkomster och betalningshistorik granskas. Beroende på vad man vill låna pengar till, hur stort belopp man vill låna, beroende på hur ofta man behöver låna och hur lång återbetalningstid man behöver så finns det en mängd olika typer av konsumtionslån.

Detta inlägg är publicerat i Lån. Bokmärk permalänk.  Stängt för kommentarer, men du kan lämna trackback:Trackback URL.