Lånat mer pengar än du klarade av?

Det är lätt att hamna i en lånekarusell. Särskilt lätt är det när det handlar om mindre lån till ren konsumtion. Det går såklart att överbelåna sig när det kommer hill bostadslån också, men dessa är ofta mer genomtänkta. Det gör att man relativt sett har bättre koll på vilka kostnader det kommer innebära. Om det trots allt är så att du lånat mer än du klarar av när du köpte in bostad så finns det några åtgärder man kan vidta.

MiniräknareFörsök först påverka din inkomst. Finns det möjlighet till övertidsarbete eller att gå upp i arbetstid om du i dagsläget jobbar deltid så kan det vara en lösning. För att få råd med de viktigaste kostnaderna i hushållet, däriblend bostadslånet kan det vara nödvändigt att skära ner på andra kostnader. Se över kabelteveabonnemang, mobiltelefonabonnemang, elkostnad, bensinkostnad m.m. För att komma på rätt köl krävs ofta att man gör breda besparingar över hela hushållsbudgeten.

När du skapat dig ett ekonomiskt utrymme kanske du till och med har råd att börja amortera av mer på lånet. Genom att amortera av mycket sjunker skulden snabbara och därmed räntekostnaderna. Genom att amortera intensivt när skulden är hög kan man längre fram i tiden dra ner på takten eftersom räntekostnaderna har sjunkit ganska mycket.

Om det istället är så att du fatsnat i en karusell där du tar nya sms-lån för att betala tillbaka de gamla kan läget snabbt bli akut. Det säger sig själv att det inte håller i längden eftersom du måste låna mer och mer hela tiden för att kunna täcka de relativt höga avgifterna för att teckna dessa lån. Ibland är den enda lösningen att under några ånader leva riktigt, riktigt snålt. Du kan med andra ord inte unna dig något förutom det mest nödvändiga. Det är dock värt det om det gör att du komer kunna lösa dina dyra lån. Det är bara att inse att det inte är hållbart att leva över sina tillgångar. Om du har ett bostadslån kan en lösning vara att låna med med bostaden som säkerhet för att lösa dyra lån och krediter. Då behåller du förvisso skulden, men till en betydligt lägre ränta.

Hoppas det här blogginlägget gett dig några tips på hur du bryter en lånekarusell. Det viktigaste är att ta sig tid att sätta sig in i sin ekonomi. Kolla upp alla dina månatliga utgifter och se var du måste skära ner för att få det att gå runt.

Detta inlägg är publicerat i Lån. Bokmärk permalänk.  Stängt för kommentarer, men du kan lämna trackback:Trackback URL.