Kort- och långsiktigt sparande

Aktier och fonderAtt spara pengar inför framtiden är viktigt. Det är bra att både ha ett långsiktigt och kortsiktigt sparande. Det långsiktiga sparandet är till för att skapa en ekonomisk buffert längre fram i livet. Det långsiktiga parandet kan med fördel återinvesteras i t.ex. ett hus eller lägenhet. Det viktiga är att man har värdet av sparandet kvar och inte konsumerar upp det på varor som förloar sitt värde. En investering i ett hus eller en lägenhet ska dock göras med viss försiktighet. Det finns nämligen en risk att huset tappar i värde. En ständigt stigande bostadsmarknad är ingen självklarhet. Med jämna mellanrumm går botten ut marknaden och man hoppar ner flera pinnhål på värderingsstegen.

Fonder är ett populärt sätt att spara och investera pengar. Fonderna finns i olika varianter, främst ränte- och aktiefonder. Fördelen med fonder är att du slipper vara så aktiv själv i valet av investering. Du väljer bara en inriktning på fonden. t.ex. Ryssland, svenska småföretag, eller Kina. Då vet du i vilken typ av företag fondförvaltarna kommer investera fondens pengar. Räntefonden är en säkrare investering där fondförvaltaren investerar andelsinnehavarnas pengar i olika typer av räntebärande papper.

Det kortsiktiga sparandet kan vara till semesterresa, ny tvättmaskin eller en billigare begagnad bil. Det kortsiktiga sparandet sträcker sig vanligtvis under ett år och uppnår en storlek av 12 000 – 24 000 kr. Det vill säga ett sparande på 1000 – 2000 kr per månad. Syftet med det kortsiktiga sparandet är att slippa ta smålån för att finansiera mindre inköp. Med ett kortsiktigt sparande slipper man köpa tvättmaskin eller spis på avbetalning utan kan betala hela summan direkt i butiken. Då slipper man räntor och avgifter vilket gör att man sparar ännu mer pengar på sina medelstora utgifter.

Med både kortsiktigt och långsiktigt sparande skapar du en ekonomisk trygghet samt sparar ännu mer pengar genom att minska dina kostander för olika typer av konsumtionslån och avbetalningsköp. Det är inte svårt att spara pengar så länge du får tummen ur och sätter igång. De första månaderna kan vara kämpiga och kännas meningslösa när sparkontona inte innehåller så mycket pengar. När du varit igång med sparandet i ett år börjar du se resultat i form av välfyllda konton. Då har du kommit upp i en sådan nivå att summan känns stor. Nu i början av 2013 är ett perfekt läge att börja spara. Sätt igång redan när januarilönen kommer in på kontot. Om du har dragit på dig mycket utgifter under julen så kanske du inte kan spara så mycket. Storleken på sparandet just denna månad är inte det viktiga. Det viktiga är att du kommer igång om det bara blir några hundralappar över.

Detta inlägg är publicerat i Spara & investera. Bokmärk permalänk.  Stängt för kommentarer, men du kan lämna trackback:Trackback URL.