Köpa bil – hur finansiera?

Köper man en begagnad bil kan man välja att köpa av en bilhandlare eller av en privatperson.

Om man betalar mer än 30 000 kronor för bilen och köper den av en auktoriserad bilhandlare uppnår man två fördelar. Dels får man skydd av konsumentköplagens regler och dels kan man använda bilen som säkerhet för ett billån. Nackdelen är att man i regel får betala lite mer för bilen.

Köper man bilen av en privatperson och vill låna pengar kan man alltså inte använda bilen som säkerhet för lånet.

Vilken väg man vill välja vid sitt bilköp beror på vilken grad av trygghet för köpet man vill ha. Även om man inte kan använda bilen som säkerhet för lånet finns det fortfarande möjlighet att få ett billån.

Innan man fattar beslut bör man således gå igenom de olika lånemöjligheter som erbjuds. På nätet kan man se att praktiskt taget alla banker och kreditinstitut erbjuder någon form av billån.

I grunden gäller att man förväntas göra en kontantinsats som motsvarar 20 % av bilens värde. Kan man lämna bilen som säkerhet ökar möjligheterna att få låna på längre tid (max 8 år) och räntan kan bli lägre. Lån kan i vissa fall erhållas på upp till 350 000 kronor; även om man inte skulle lämna bilen som säkerhet.

Förutsättningarna för att få ett billån är i princip desamma som gäller för all kreditgivning. Man blir bedömd utifrån sina möjligheter att betala tillbaka lånet och sköta sitt åtagande i övrigt. Vid bedömningen tas också hänsyn till den säkerhet man lämnar

Detta inlägg är publicerat i Lån. Bokmärk permalänk.  Stängt för kommentarer, men du kan lämna trackback:Trackback URL.